TÉLŰZŐ TAVASZKÖSZÖNTŐ

TÉLŰZŐ TAVASZKÖSZÖNTŐ

  Amíg városban éltem, el sem tudtam képzelni, milyen fontos szerepe van az ünnepeknek egy...

Egy kirándulás élményei

Egy kirándulás élményei

   A Nyugdíjas Klub évente általában egy-két kirándulást tervez, és ha valamennyi körülmény...

Nyugdíjas Klub

Nyugdíjas Klub

  A Bakonyjákói Nyugdíjas Klub 2012. október 17-én tartotta a szokásos klubfoglalkozását. A...

Nyugdíjasok karácsonyi ünnepe

Nyugdíjasok karácsonyi ünnepe

  A bakonyjákói nyugdíjas klub éves foglalkozási terv alapján működik. Tevékenységére...

Bécsben jártunk

Bécsben jártunk

  A tánccsoportunk tavaly nagyon sok fellépésen eredményesen vett részt, mely elismerés a...

Kirándulás a Káli-medencébe

Kirándulás a Káli-medencébe

  A Nefelejcs Vegyeskar 2013. október 12-én kirándult a Káli-medencébe. Reggel fél nyolckor...

Itt van az ősz, itt van újra....

Itt van az ősz, itt van újra....

  Suli, szüretek, eső, szél meg csúszós színpad... Ezek ellen nincs mit tenni, csak a borongós...

VADÁSZLOVAGLÁS BAKONYJÁKÓN

VADÁSZLOVAGLÁS BAKONYJÁKÓN

  A Lovassport és Hagyományőrző Egyesület 2013.október.19-én Vadászlovaglást rendezett. Ez egy...

 • TÉLŰZŐ TAVASZKÖSZÖNTŐ

  TÉLŰZŐ TAVASZKÖSZÖNTŐ

  Published in 2013

 • Egy kirándulás élményei

  Egy kirándulás élményei

  Published in 2013

 • Nyugdíjas Klub

  Nyugdíjas Klub

  Published in 2013

 • Nyugdíjasok karácsonyi ünnepe

  Nyugdíjasok karácsonyi ünnepe

  Published in 2013

 • Bécsben jártunk

  Bécsben jártunk

  Published in 2013

 • Kirándulás a Káli-medencébe

  Kirándulás a Káli-medencébe

  Published in 2013

 • Itt van az ősz, itt van újra....

  Itt van az ősz, itt van újra....

  Published in 2013

 • VADÁSZLOVAGLÁS BAKONYJÁKÓN

  VADÁSZLOVAGLÁS BAKONYJÁKÓN

  Published in 2013

 

Kora őszi fesztiválon vett részt együttesünk Leinefeldében, Pápa partnervárosában, illetve Heiligenstadt városban, mely várossal együtt szerveznek évente egy nemzetközi kulturális hetet.

Ennek keretében léphettünk közönség elé öt alkalommal. Leinefelde adott szállást, és látott vendégül bennünket. Egy magyar baráti társaság működik a városban, korábban kivándorolt magyarokkal illetve német családtagjaikkal. Pillerné Fódi Ilona -a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének – közvetítésével egy kis kamaracsoporttal utazhattunk Németországba.

Vendéglátó városunk egy új város, mely a gyapjúfeldolgozó iparra épült a szocialista időkben. A keleti blokk nyugati határán Németország egyesítésekor lakosságának jelentős része áttelepült, így kissé „szellőssé” vált a város. Az üresen maradt lakásokat itt-ott elbontották, vagy összenyitották nagyobb terűvé, illetve balkonokat alakíthattak ki az akkoriban túl szürke, túl egységes panelházakon.

            A fesztivál fellépői között Volga-menti németek-akik már német lakosok-, szíriaiak-akik menekültként érkeztek Németországba-, arabok, afrikaiak szerepeltek. Együttesünkön kívül egy szanyi zenekar képviselte még Magyarországot. Ők már ötödik alkalommal jártak Leinefeldében, és mindig nagy sikert arattak magyarnótáikkal, oprettrészleteikkel és népdalaikkal.

            Tetszenek ezek a nemzetközi fesztiválok. Megismerkedhetünk idegen kultúrák táncaival, zenéivel, embereivel. Lenyűgöző volt számomra a szír dabka, mely egy lánctánc, egyéni elemekkel díszítve. A világhálón rákeresve találhatunk ilyen táncot, szír, iraki, török, líbiai változatban. Érdekes, hölgyek is táncolják. Láthattunk hastáncot, cigánytáncot, mindegyik nagyon tetszett, és az időjárás is kegyes volt hozzánk, csak az utolsó napunkat alakította át az eső. Emlékezetes kis hétvége volt, reméljük, mi is megmaradtunk emlékezetükben az ottani közönségnek.

 

 

…az úton még poroszkál, nemde néhány korosztály...” énekeljük, ha meghalljuk az ismert dallamot. Bizony van néhány dallam, amitől az ember jobb kedvre derül, másoktól meg egyenesen táncra is perdül!

A Gyermektánccsoport Közalapítvány az Ifjúsági Tánccsoporttal, a nyugdíjas klubbal és az énekkarral közösen egy új dolgot próbált ki.

 

Az Egészségfejlesztési Iroda Farkasgyepű (EFI) „Pár perc figyelem az egészséges jövőért” életmódprogramjainak egyikét kiválasztva csatlakoztunk ahhoz a speciális programhoz, melyben a „már nem húszéves” (idősebb) korosztállyal együtt rendszeresen találkozunk, és egy kis mozgással, egy kis elmélettel egybekötött táncos délutánt szervezünk. Néhány jól sikerült alkalmon már túl vagyunk, ezért hívunk és várunk minden kedves érdeklődő bakonyjákói lakost, akinek kedve lenne néhány órát közösen eltölteni: kellemes mozgással, tánccal, zeneszóval kísérve.

Terveink szerint különféle témákban előadásokat is szervezünk, melyre előadókat hívunk, akik szakterületükhöz kapcsolódva nagyon hasznos információkat osztanak meg az érdeklődőkkel.

 

Az egyik elkövetkezendő alkalmak egyikén „füvezni”és utazni fogunk…térben és időben egyaránt.

A program előadója nagyon nagy szakértője a füveknek, szakképzett előadó, újságíró.

Akinek felkeltette az érdeklődését, hogy mi is lesz tulajdonképpen, látogasson meg bennünket, utazzon velünk, érezze jól magát!

 

A következő alkalom időpontjáról a már ismert csatornákon értesülhetnek az érdeklődők. A településünkön elhelyezett hirdetőtáblákon, internetes hírportálunkon: a Jákói Hírmondó oldalán és a levelezőlistán is elérhető lesz a program kiírása. Közösségeink vezetői is tájékoztatást kapnak, így remélhetőleg mindenkihez eljut az információ.

 

Szeretettel várunk minden egészségére odafigyelő érdeklődőt!

 

Gyenes Tamás

Nemzetiségi Gyermektánccsoport Közalapítvány

 

 

A Lovassport és Hagyományőrző Egyesület 2013.október.19-én Vadászlovaglást rendezett. Ez egy lovas túrát takar Bakonyjákóról Döbröntére, melynek célja egy szép nap eltöltése barátainkkal és a lovainkkal. Szombat reggel a gyülekező után a Vadász mester ismertette a napi programot, melyen 7 lovas és 2 lovas kocsin körülbelül 30 hagyományőrző vett részt. A reggeli után felnyergeltük lovainkat és 10 óra körül a faluház elöl elindultunk. Az első pihenőnél mindenki falatozott, iszogatott és beszélgetett egy keveset, majd tovább indultunk. A következő megálló már Döbröntén volt a lovas pályánál. Mindenki lenyergelte és kikötötte lovát s utána elfogyasztottuk a finom ebédet, melyet Takács Attila (Guszti bácsi) készített el nekünk. Az ebéd és a nyergelés után indultunk vissza. A hosszú, de izgalmakkal teli nap végén a Zuzmó Kuckó látott vendégül minket, ahol vacsorával, beszélgetéssel töltöttük az estét. Ezen a napon szerintem mindenki remekül érezte magát (legalábbis én igen). Fáradtan, de csodás élményekkel tértünk haza.

           

 

Schlecht Benedek

 hagyományőrző

 

A Nefelejcs Vegyeskar 2013. október 12-én kirándult a Káli-medencébe. Reggel fél nyolckor indultunk kellemes, napsütéses időben. Első úti célunk az Örvényesi vízimalom volt.

Ott megismerkedhettünk a malom működésével egy molnárlegény idegenvezetésével.

Ezután Kővágóörsre vettük utunkat, ahol már Stark Béla, Ható Misi bácsi barátja várt bennünket. Az ő vezetésével megtekintettük a falu nevezetességeit, például a szépen felújított régi mosóházat. Nagy meglepetéssel készült számunkra, a falu főterén megvendégelt minket. Saját készítésű kenyeret, kolbászt, bort és bodzaszörpöt kínált nekünk és mindenki kapott ajándékba egy – a vadászkalandjairól - őáltala írt könyvet.

Szentbékkálla híres kőtengere mindenkit lehengerelt. Megcsodáltuk a különleges sziklaképződményeket, megbillegtettük az ingókövet.

Következő úti célunk Mindszentkálla volt. Keszler Gyula polgármester vezetésével sétálhattunk a Templomkertben és az Árpádkori templomromnál, ahonnan az egész Káli-medence belátható.

Majd ismét felültünk az autóbuszra és tovább indultunk Kékkútra a Theodora falikúthoz, ahol megkóstolhattuk az ásványvizet. Aki akart, hozhatott is magával frissítőnek.

Utolsó állomásunk Salföldre vezetett, ahol már lovas kocsival vártak bennünket, hogy elvigyenek a Pálos kolostor romjaihoz. Jól esett leszállni a kocsiról és kicsit sétálni a romok között. A visszakocsikázás után megnéztük a Salföldi Természetvédelmi majort, itt őshonos állatokkal ismerkedtünk meg.

A tartalmas nap után Örvényesen pihentünk meg egy jó vacsora mellett.

Egy nagyon jó, élményekben gazdag kirándulásban volt része kicsiknek és nagyoknak egyaránt.   

 

 

                                                                                  Mekler Dániel és Szanyi Sándorné

 

  

A Nyugdíjas Klub évente általában egy-két kirándulást tervez, és ha valamennyi körülmény kedvezően alakul, akkor általában meg is valósítjuk azokat. Ebben az évben vetődött fel a Bakonybéli Pannon Csillagda meglátogatása, illetve egy hangulatos szalonnasütés a farkasgyepűi Pisztrángos tónál. Az időjárás a kegyeibe fogadott bennünket és 2013. július 5-én a Forrás Vendégház kisvonatával elindultunk. Először az iharkúti emlékpark előtt elhaladva a "Dinó" leletekről hallottunk rögtönzött előadást Szabóné Németh Rita előadásában, majd meghallgattuk a "Bakonyi visszhangot". A visszhang jól kivehető volt, talán turisztikai látványosság is lehet belőle. Útközben érintettük a néhai kis vasút nyomvonalát és megpihentünk Witt Lajos emlékművénél, akinek a hamvait itt szórták szét, annak ellenére, hogy Kanadában halt meg. A kora délutáni órákban érkeztünk meg fő úti célunkhoz Bakonybélbe, a Pannon Csillagdába. Ez az első és egyetlen 2×4 K felbontású digitális planetárium Közép-Európában. Legnagyobb újdonsága, hogy speciálisan kupolafelületre optimalizált, ismeretterjesztő filmeket képes vetíteni, döbbenetes minőségben. A csillagászattörténeti és űrkutatási kiállításon megismerhettük Galilei és Newton kísérleteit, az űrkutatás legnagyobb expedícióit, így a Holdutazást, valamint a Mars felfedezését. A látogatás után az egyik cukrászdában kávéztunk és fagyiztunk, majd elindultunk a farkasgyepűi Pisztrángos tóhoz. A tóhoz érve épphogy meggyújtottuk a tüzet és az első szalonnadarabok megsültek, hatalmas záport kaptunk a nyakunkba. Az eső idejére a horgászok faházában húztuk meg magunkat. Ez a "kis zápor" nem vette el kedvünket és egész napos jó hangulatunkat.

                

 

Kedélyes, érdekes, tartalmas kirándulás volt.

Hazafelé haladva újra kisütött a nap, mert "minden jó, ha a vége jó".

 

Ható  Mihály

klubvezető  

Alkategóriák

Joomla Templates by Joomla51.com