Kirándulás a Káli-medencébe

Kirándulás a Káli-medencébe

  A Nefelejcs Vegyeskar 2013. október 12-én kirándult a Káli-medencébe. Reggel fél nyolckor...

TÉLŰZŐ TAVASZKÖSZÖNTŐ

TÉLŰZŐ TAVASZKÖSZÖNTŐ

  Amíg városban éltem, el sem tudtam képzelni, milyen fontos szerepe van az ünnepeknek egy...

Bécsben jártunk

Bécsben jártunk

  A tánccsoportunk tavaly nagyon sok fellépésen eredményesen vett részt, mely elismerés a...

Nyugdíjas Klub

Nyugdíjas Klub

  A Bakonyjákói Nyugdíjas Klub 2012. október 17-én tartotta a szokásos klubfoglalkozását. A...

Nyugdíjasok karácsonyi ünnepe

Nyugdíjasok karácsonyi ünnepe

  A bakonyjákói nyugdíjas klub éves foglalkozási terv alapján működik. Tevékenységére...

Egy kirándulás élményei

Egy kirándulás élményei

   A Nyugdíjas Klub évente általában egy-két kirándulást tervez, és ha valamennyi körülmény...

VADÁSZLOVAGLÁS BAKONYJÁKÓN

VADÁSZLOVAGLÁS BAKONYJÁKÓN

  A Lovassport és Hagyományőrző Egyesület 2013.október.19-én Vadászlovaglást rendezett. Ez egy...

Itt van az ősz, itt van újra....

Itt van az ősz, itt van újra....

  Suli, szüretek, eső, szél meg csúszós színpad... Ezek ellen nincs mit tenni, csak a borongós...

 • Kirándulás a Káli-medencébe

  Kirándulás a Káli-medencébe

  Published in 2013

 • TÉLŰZŐ TAVASZKÖSZÖNTŐ

  TÉLŰZŐ TAVASZKÖSZÖNTŐ

  Published in 2013

 • Bécsben jártunk

  Bécsben jártunk

  Published in 2013

 • Nyugdíjas Klub

  Nyugdíjas Klub

  Published in 2013

 • Nyugdíjasok karácsonyi ünnepe

  Nyugdíjasok karácsonyi ünnepe

  Published in 2013

 • Egy kirándulás élményei

  Egy kirándulás élményei

  Published in 2013

 • VADÁSZLOVAGLÁS BAKONYJÁKÓN

  VADÁSZLOVAGLÁS BAKONYJÁKÓN

  Published in 2013

 • Itt van az ősz, itt van újra....

  Itt van az ősz, itt van újra....

  Published in 2013

 

Kora őszi fesztiválon vett részt együttesünk Leinefeldében, Pápa partnervárosában, illetve Heiligenstadt városban, mely várossal együtt szerveznek évente egy nemzetközi kulturális hetet.

Ennek keretében léphettünk közönség elé öt alkalommal. Leinefelde adott szállást, és látott vendégül bennünket. Egy magyar baráti társaság működik a városban, korábban kivándorolt magyarokkal illetve német családtagjaikkal. Pillerné Fódi Ilona -a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének – közvetítésével egy kis kamaracsoporttal utazhattunk Németországba.

Vendéglátó városunk egy új város, mely a gyapjúfeldolgozó iparra épült a szocialista időkben. A keleti blokk nyugati határán Németország egyesítésekor lakosságának jelentős része áttelepült, így kissé „szellőssé” vált a város. Az üresen maradt lakásokat itt-ott elbontották, vagy összenyitották nagyobb terűvé, illetve balkonokat alakíthattak ki az akkoriban túl szürke, túl egységes panelházakon.

            A fesztivál fellépői között Volga-menti németek-akik már német lakosok-, szíriaiak-akik menekültként érkeztek Németországba-, arabok, afrikaiak szerepeltek. Együttesünkön kívül egy szanyi zenekar képviselte még Magyarországot. Ők már ötödik alkalommal jártak Leinefeldében, és mindig nagy sikert arattak magyarnótáikkal, oprettrészleteikkel és népdalaikkal.

            Tetszenek ezek a nemzetközi fesztiválok. Megismerkedhetünk idegen kultúrák táncaival, zenéivel, embereivel. Lenyűgöző volt számomra a szír dabka, mely egy lánctánc, egyéni elemekkel díszítve. A világhálón rákeresve találhatunk ilyen táncot, szír, iraki, török, líbiai változatban. Érdekes, hölgyek is táncolják. Láthattunk hastáncot, cigánytáncot, mindegyik nagyon tetszett, és az időjárás is kegyes volt hozzánk, csak az utolsó napunkat alakította át az eső. Emlékezetes kis hétvége volt, reméljük, mi is megmaradtunk emlékezetükben az ottani közönségnek.

 

 

…az úton még poroszkál, nemde néhány korosztály...” énekeljük, ha meghalljuk az ismert dallamot. Bizony van néhány dallam, amitől az ember jobb kedvre derül, másoktól meg egyenesen táncra is perdül!

A Gyermektánccsoport Közalapítvány az Ifjúsági Tánccsoporttal, a nyugdíjas klubbal és az énekkarral közösen egy új dolgot próbált ki.

 

Az Egészségfejlesztési Iroda Farkasgyepű (EFI) „Pár perc figyelem az egészséges jövőért” életmódprogramjainak egyikét kiválasztva csatlakoztunk ahhoz a speciális programhoz, melyben a „már nem húszéves” (idősebb) korosztállyal együtt rendszeresen találkozunk, és egy kis mozgással, egy kis elmélettel egybekötött táncos délutánt szervezünk. Néhány jól sikerült alkalmon már túl vagyunk, ezért hívunk és várunk minden kedves érdeklődő bakonyjákói lakost, akinek kedve lenne néhány órát közösen eltölteni: kellemes mozgással, tánccal, zeneszóval kísérve.

Terveink szerint különféle témákban előadásokat is szervezünk, melyre előadókat hívunk, akik szakterületükhöz kapcsolódva nagyon hasznos információkat osztanak meg az érdeklődőkkel.

 

Az egyik elkövetkezendő alkalmak egyikén „füvezni”és utazni fogunk…térben és időben egyaránt.

A program előadója nagyon nagy szakértője a füveknek, szakképzett előadó, újságíró.

Akinek felkeltette az érdeklődését, hogy mi is lesz tulajdonképpen, látogasson meg bennünket, utazzon velünk, érezze jól magát!

 

A következő alkalom időpontjáról a már ismert csatornákon értesülhetnek az érdeklődők. A településünkön elhelyezett hirdetőtáblákon, internetes hírportálunkon: a Jákói Hírmondó oldalán és a levelezőlistán is elérhető lesz a program kiírása. Közösségeink vezetői is tájékoztatást kapnak, így remélhetőleg mindenkihez eljut az információ.

 

Szeretettel várunk minden egészségére odafigyelő érdeklődőt!

 

Gyenes Tamás

Nemzetiségi Gyermektánccsoport Közalapítvány

 

Joomla Templates by Joomla51.com