COPD - a kettős gyilkos

COPD - a kettős gyilkos

  Napjainkban a COPD a negyedik leggyakoribb halálok a fejlett ipari országokban és Közép-Kelet...

Hányással járó állapotok (csak erős gyomrúaknak)

Hányással járó állapotok (csak erős gyomrúaknak)

  A hányás védekezési folyamat, melynek során a szervezet megszabadul a tápcsatornába került,...

MIÉRT KIVÉTELESEK A GYEREKEK TÁPLÁLKOZÁSI SZÜKSÉGLETEI? (A Vita-squares-ről röviden)

MIÉRT KIVÉTELESEK A GYEREKEK TÁPLÁLKOZÁSI SZÜKSÉGLETEI? (A Vita-squares-ről röviden)

  A GYEREKEKNEK MINDEN NAP EGY ÚJABB KALANDOT JELENT A gyerekek örökmozgók; fára másznak,...

 • COPD - a kettős gyilkos

  COPD - a kettős gyilkos

  Published in 2014

 • Hányással járó állapotok (csak erős gyomrúaknak)

  Hányással járó állapotok (csak erős gyomrúaknak)

  Published in 2014

 • MIÉRT KIVÉTELESEK A GYEREKEK TÁPLÁLKOZÁSI SZÜKSÉGLETEI? (A Vita-squares-ről röviden)

  MIÉRT KIVÉTELESEK A GYEREKEK TÁPLÁLKOZÁSI SZÜKSÉGLETEI? (A Vita-squares-ről röviden)

  Published in 2014

 

A GYEREKEKNEK MINDEN NAP EGY ÚJABB KALANDOT JELENT

A gyerekek örökmozgók; fára másznak, békára vadásznak, úsznak, pillangót kergetnek, görkorcsolyáznak, táncolnak, fociznak, teniszeznek, ugrálnak, bicikliznek, futnak, építenek, fogócskáznak, és még ki tudja, mit csinálnak.

A GYEREKEK FELFEDEZIK A VILÁGOT

A gyerekek a nap nagy részét az iskolában töltik, ahol oda kell figyelniük arra, amit a tanító néni mond, vagy egyszerűen arra kell koncentrálniuk, hogy fegyelmezetten üljenek a padban. Otthon pedig a házi feladatokra kell összpontosítaniuk; mindehhez természetesen sok-sok energiára van szükségük.

A GYEREKEK FEJLŐDÉSBEN VANNAK

A gyerekek szervezete naponta több milliárd új sejtet állít elő, ezekből szövetek, csont, vér, izom és ideg lesz. Ne lepődjenek meg, ha gyorsan kinövik cipőiket, ruháikat... Az állandó mozgás, a fejlődés, a tanulás alapja az egészséges táplálkozás!

 

A gyerekek szervezete naponta TÖBB MILLIÁRD új sejtet termel, ehhez viszont rengeteg tápanyagra van szüksége, hogy lépést tarthasson a rohamos fejlődéssel! A fiatal szöveteknek és szerveknek tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy megfelelőképpen fejlődhessen. A gyerekek anyagcseréje rendkívül gyors. A gyerekek mozgásigénye és rohamos fejlődése rengeteg energiát emészt fel. A vitaminok és az ásványi anyagok segítenek az étkezéssel bevitt tápanyagok jobb felszívódásában.

Az életre szóló egészség alapjait letenni nem könnyű feladat, az egészséges táplálkozás elkötelezettjeivé kell válnunk. Ezt viszont sosem lehet elég korán elkezdeni ahhoz, hogy gyerekeink biztosan megkapják a megfelelő mennyiségű lipideket,  vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb, az egészség hosszútávra történő megalapozásához szükséges tápanyagot. A gyerekeket azonban nehéz meggyőzni az egészséges táplálkozás fontosságáról, sok szülő panaszkodik arról, hogy a gyereke nem hajlandó megenni a spenótot, a káposztát vagy a teljes őrlésű gabonából készült kenyeret. Sok gyerek nem fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt és teljes őrlésű gabonát, ezzel szemben túlzottan sok zsíros és édes, esszenciális tápanyagban szegény ételt fogyaszt.

 

      Pontosan ezért fejlesztette ki a GNLD a Vita-Squares-t, egy természetes “minden az egyben” rágótablettát, ami energikussá teszi gyerekeinket és megalapozza életre szóló egészségüket!

 

A Vita-squares, a legkomplexebb gyermekek számára kifejlesztett étrend-kiegészítő, mely jelenleg a piacon kapható. Biztosítja a sejtek növekedéséhez, megtartásához és optimális megújulásához szükséges változatos és teljes értékű tápanyagokat. A gyerekek szeretik, mert finom. A Vita-Squares a legkiválóbb természetes forrásokból származó alapanyagokat kínálja. A búzából, rizsből és szójából készült Tre-en-en Gabona- koncentrátum olyanfontos, teljes kiőrlésű gabonából származó tápanyagokat biztosítanak számunkra,amelyek a gyerekek által is kedvelt kész élelmiszerek esetében az előállításifolyamatok során egyébként megsemmisülnének. A természetes aromáknak és édesítőszereknek köszönhetően íze rendkívül finom, és a többi, gyermekek számára készült multivitaminos rágótablettától eltérően hozzáadott szacharózt, mesterséges tartósítószert és színezőanyagot nem tartalmaz. Antioxidánsok széles skáláját tartalmazza. Esszenciális ásványi anyagokat tartalmaz: cink, króm, réz, vas, jód és mangán. Cholint tartalmaz.

 

Aki bővebben is szeretne hallani a fent megemlített vitaminról, és egyéb, az egészséges életmóddal kapcsolatos dolgokról kérem látogasson meg bennünket 2014. 10. 21-én 10.15 órától babaklubunkban, ahol egy szuper jó előadás fültanúi lehetnek!

                                                                                               Auerbach Hajnalka

                                                                                                         védőnő

 

 

A hányás védekezési folyamat, melynek során a szervezet megszabadul a tápcsatornába került, minőségében vagy mennyiségében nem megfelelő tápláléktól, egyes mérgező anyagoktól vagy fertőző mikroorganizmusoktól. Megelőzi, hogy a káros anyag végigjuthasson a tápcsatornán, a szájon át távozik.

A kiváltó okok a következők lehetnek a teljesség igénye nélkül:

 • A gyomor túlzott feszítése (túltelődése és/vagy károsodása például alkohol, túl sok étel hatására). Ezt az okot van leginkább esélyünk megelőzni egy kis önfegyelemmel.
 • Kellemetlen szagok, érintés, látványok vagy képzetek miatt. Szervezetünk elég jól hozzászoktatható bizonyos dolgokhoz, de nem mindenkié.
 • Garatnyálkahártya érintése (önhánytatás). Sokszor megkönnyebbülést eredményez, de van hogy csak igazolást ér.
 • Terhesség alatt felléphet a reggeli hányás vagy a hasűri nyomásfokozódás miatt jelentkező emesis (hyperemesis gravidarum). Szerencsétlen esetben a terhesség során végéig kínozza a kismamát.
 • Agyi nyomásfokozódás (agyödéma, agyvérzés vagy agydaganat esetén).
 • Egyensúlyszerv ingerlése miatt (például tengeribetegség, forgó mozgás-körhinta).
 • Erős fájdalom miatt.
 • Fertőzéses ok, amit vírusok és baktériumok is okozhatnak. Ezek álltalában előbb vagy utóbb hasmenést is okoznak.
 • Bélelzáródással járó állapotokban.
 • A refluxbetegség kellemetlen szájszagot eredményezhet és hányás is előfordulhat miatta.
 • Gyógyszerek hatására. (Lehetséges terápiás jellegű az orvos által szándékosan kiváltott hányás, például apomorfinnal, de ezt a mai orvoslás terápiás szándékkal már nem használja, a gyomormosást részesíti előnyben. Vénás injekció túl gyors beadásával is okozhatunk hányingert, hányást).
 • Sugárterhelés – terápia és kemoterápia hatására (daganatok kezelésekor).

A hányingert le lehet küzdeni, amennyiben nem mérgezéses eredetű.

Magát a hányást egy mással nehezen összetéveszthető szubjektív érzés előzi meg, amit hányingernek hívunk. A következő vegetatív idegrendszeri tünetek alkotják: szapora vagy szabálytalan pulzus, sápadság, verejtékezés, bő nyáltermelődés. Ezen bevezető szakasz folyamatosan megy át az öklendezésbe, majd a tényleges hányásba.

A túl hosszú ideig tartó és túl nagy mennyiségű hányás folyadék és sóvesztéssel jár. Fiatal és idős betegek esetében akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

A gyógyulásban nagy szerepe van az ok tisztázásának. Egységes terápia a tiszta hideg víz, kortyonként, ami nyugtatja és lemossa a nyelőcsövet és nyugtatja a gyomor nyálkahártyát is.

Létezik hányingert csökkentő gyógyszer. A gyomor tartalmát továbbítja a vékonybélbe. Szükség esetén vénásan is adható, igazán folyadékpótlással együtt hat.

Mikor kell a hányással orvoshoz fordulni? Feltétlenül jelentkezzünk orvosnál, ha felmerül mérgezés lehetősége (ez esetben azonnal),ha 48 óra alatt nem csillapodnak a panaszok valamint ha  nagyon nagy mennyiségű a folyadék és ionveszteség.

 

 

 

Napjainkban a COPD a negyedik leggyakoribb halálok a fejlett ipari országokban és Közép-Kelet Európában egyaránt. Csak a koszorúér-betegség, a stroke (agyi katasztrófa) és a tüdőrák előzi meg.

A COPD az angol nyelvű krónikus obtruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése.

Előfordulása a fejlett országokban jelenleg 5-8 % körüli, de egyre fokozódik. A dohányzók körében jóval gyakoribb, mint a nem dohányzók esetében.

A COPD egy időben két betegség előfordulását jelenti. Az idült hörghurutot és a tudőtágulást. A hörgők nyálkahártyája a káros behatások miatt (pl. dohányzás) gyulladásba jön, megduzzad, izmai összahúzódnak, mirigyei fokozott váladéktermelésbe kezdenek. Ezek miatt lesz az állandó krákogás. A tüdőtágulat úgy jön létre, hogy a tüdőben (az áramlási akadály ,miatt) növekszik a ki nem légzett levegő mennyisége, levegőcsapdák alakulnak ki, a léghólyagok feszülnek, megrepednek. Ennek eredményeként csökken a légzőfelület.

A betegség során kialakult gyulladásos állapot kihat a szervezet többi szöveteire is. Károsodik és csökken a szívizom és a vázizom mennyisége, a csontok veszítenek tömegükből, általános izomsorvadás és gyengeség lép fel.

A COPD-s tünetek összessége nincs egyszerre jelen mindenkinél, de legaláb egy a felsoroltak közül jelen van.

Nehézlégzés, légszomj

A leggyakoribb és legelőször jelentkező tünet. Ekkor sajnos sok esetben a betegség már előrehaladott. A beteg azt érzi, hogy mellkasa, tüdeje nyomás alatt áll és így nehezen veszi a levegőt.

Fokozott váladékképződés, bőséges köpetürítés

Az elhúzódó hörgőgyulladás következtében a hörgők váladéktermelése fokozódik. Ez védekező és tisztuló mechanizmus, melynek során a légcsőben nyákos váladék termelődik. A nyálkahártya igyekszik az irritációt okozó szennyeződést eltávolítani.

Sípoló hangú légzés, a kilégzés nehezebbé válik és elnyúlik

Fizikai terheléskor fulladás jelentkezik

A nehézlégzés valakinél csak fizikai aktivitás esetén, valakinél nyugalmi helyzetben is jelentkezik (ez a tünet szívbetegségre is utalhat).

A tüdőben az oxigén felvétel kisebb felületen tud végbemenni, ami a gyorsabb kifáradást és alacsonyabb fizikai teljesítményt okoz.

Visszatérő, gyakori hörghurut tünetek

Gyakori hurutos köhögés, elsősorban reggelente. Akkor tekinthető krónikusnak, ha a gyulladásos, köpetürítéses állapot több hónapon keresztül is fennáll.

COPD tünete súlyos esetben a tágult mellkas. A tüdőtágulás miatt az alsó bordaközök belélegzéskor behúzódnak, kilégzéskor az ajkak csücsörítése jellemző.

COPD vizsgálata

A COPD különösen alattomos betegség. Az első tünetek jelentkezésekor már előrehaladott stádiumban is lehet. A legnagyobb kockázat a 40 év feletti dohányos lakosság.

A betegek kivizsgálása az alábbi módszerekkel történik:

 • Légzésfunkciós vizsgálat (spirometria)
 • Testpletizmográfia
 • Mellkasröntgen
 • EKG
 • Terheléses vizsgálatok
 • Pulzoximéter
 • Vérgázvizsgálat
 • Diffúziós vizsgálat

Az orvosi rendelőben az első lépés a pontos kórelőzmény felvétele. Ebből kiderülnek a beteg panaszai, a légzési rendellenesség tüneteinek kikérdezésén keresztül. (Mióta észleli a panaszokat, milyen köhögése van, stb?) ezután valószínűsíthető, hogy szakorvoshoz utalás következik.

A szakorvos a beteg fizikális vizsgálata során meghallgatja a légzést kísérő hangokat, kiegészítő vizsgálatokat rendel el, amelyből megpróbálja felállítani a diagnózist.

Ha sikerült megfelelően megállapítani a diagnózist, akkor következhet a betegség kezelése.

A COPD kezelés célja a betegek panaszainak az enyhítése, az életminőségük javítása és a tüdőfunkció romlásának megállítása vagy lehetőség szerinti lassítása. Erre gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségek egyaránt vannak. A gyógyszereket legjobb egyenesen a légutakba juttatni, akkor fejtik ki legjobban a hatásukat és akkor a legkisebb a mellékhatásuk is. (Lényeges az eszközök megfelelő használatára megtanítani a beteget.) Olykor nélkülözhetetlen a vénás adagolás, de ennek eldöntése orvosi/szakorvosi feladat. A nem gyógyszeres kezelés a légzőtorna valamint pl. a sóterápia.

Mint minden betegség kezelésében, a COPD kezelésében is a megelőzés és a korai felismerés a legfontosabb. Mint már említettem a legveszélyeztetettebb korosztály a 41 feletti dohányosok. Részükre kiemelten fontos lenne a rendszeres, legalább 3-5 évente történő szűrővizsgálat, ahol a  légzésfunkció mérése megtörténhet. A légzésfunkciós vizsgálat időben feltárhatja azt, hogy a COPD kialakulóban van, tehát a COPD súlyosbodása megelőzhetővé válik. Legbiztosabb a dohányfüst kerülése.

Mindenki figyeljen oda a köhögésre, krákogásra, köpetürítésre, nehéz légzésre, forduljon időben orvoshoz, ha ezeket észleli.

 

dr. Léka Tibor

Háziorvos

 

 

Szeptembertől ismét találkozhatnak a babák és mamák havonta egy alkalommal a klubban. Legutóbb tíz gyermek vett részt a találkozón. Mindenki örömére Hajni, a falu  "állandó " védőnője is megjelent, bemutatta a kisfiát. A találkozókon nincs meghívott vendég, nem előadások hangoznak el, hanem a szülők megosztják egymással élményeiket, tapasztalataikat, miközben a gyerekek a közös játék örömét élvezik. Igyekszem szóba hozni egy-egy általam fontosnak tartott témát, mint szobatisztaság, helyes étrend, játéktevékenység, betegségek megelőzése. Legutóbbi alkalommal a D-vitamin hiány következményeiről beszélgettünk, melyre most szélesebb körben is szeretném felhívni a figyelmet.

 

Ha valaki nem jut elég D-vitaminhoz, akkor előbb-utóbb az úgynevezett angolkór ( vagy: rachitis) tüneteit mutatja. Ennek lényege,hogy D-vitamin híján a kalcium nem képes beépülni a gyerekek növekedésben lévő csontjaiba. Így a váz nem lesz elég szilárd, a csontok görbülnek, deformálódnak, mozgásfejlődéskor nem képesek ellenállni a terhelésnek. Testi tünetként megjelenik a jellegzetesen lelapult tarkó, mellkasdeformáció, görbe végtagok, lemaradt hossznövekedés. Mivel a D-vitaminnak az egész szervezet működésében fontos szerepe van, az ilyen gyerekek étvágytalanok, vérszegények lesznek, betegségekkel szemben is csökken az ellenállóképességük.

A D-vitamin napfény hatására termelődik, olyan előanyagból – provitaminból - amit a táplálékkal viszünk be a szervezetbe. Tehát ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk napfényre és megfelelő táplálkozásra van szükség.

Fejlett országokban, így nálunk is szájon át bevitt D-vitaminnal előzzük meg a bajt. Két hetes kortól egy éves korig naponta, azután, egy és három éves kor között októbertől májusig kötelező D-vitamint adni a gyerekeknek. Fontos, hogy az orvos által előírt mennyiséget kapja a gyermek, ami persze lehet az átlagtól eltérő is, hiszen egy  nagyobb ütemben fejlődő gyermeknek vagy egy koraszülöttnek akár többre lehet szüksége.

Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy felnőttek esetében is milyen fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel, hiányának sok betegség kialakulásában lehet szerepe. Célszerű laborvizsgálattal megállapítani a D-vitamint szintet, és orvosi javaslatra elkezdeni szedni valamilyen vitamin készítményt. Addig is, együnk halat, olajos magvakat, tejterméket, zöldségeket és töltsünk minél több időt a szabadban.

 

A fenti témához nem kapcsolódik, de fontosnak tartom megemlíteni, hogy nagy sikere volt a "kerekítő" foglalkozásnak a faluházban, jó lenne ezt több alkalommal megszervezni!

 

Jó egészséget mindenkinek!

Molnárné Jáger Csilla

 

 

„Kőketánc, kőketánc, kikerekítem, bekerekítem…” Szeptember 28-án Bakonyjákón is felhangzott a Kerekítő foglalkozások nyitó dallama.

Nagy örömmel és izgalommal érkeztem, mert mindig érdekes „idegen” környezetben foglalkozást tartani, de a gyermekek szeretete és a zene, a mosolygós játék hamar egy hullámhosszra vezeti az összegyűlteket.

A Kerekítő a kisgyermekek jó kedvre kerekítéséről szól. Kerekítő címen megjelent mondókás könyvsorozatban megbúvó népi eredetű ölbeli játékokat elevenítjük fel élő közösségekben. Nagymamáink ölbeli játéktára időtálló és ma is nagy örömet jelent a legkisebbeknek és szüleiknek. Aki kicsiként megtapasztalja az érintés és ölelés erejét az fog tudni felnőttként is adni és kapni. A népi eredetű és ma is közkedvelt ölbeli játékok népszerűsítésére létrejött kezdeményezés azért kapta ezt a nevet, mert a kisgyermekek számára a világ anyukája ölében és a közös játékban kerekedik ki első ízben. Ez az élmény, útravaló egy életre szól. Szeretnek, ölelnek, rám figyelnek, azaz fontos és szerethető vagyok, ez minden későbbi kapcsolat alapja.

Kerek a világ. Nem is lehet kerekebb, ha gyermeket ringatsz, cirógatsz, dögönyözöl, csiklandozol. Az ölbeli játékok mozdulatsorral kísért rövid höcögtetők, csiklandozók, hintáztatók, dögönyözők, lógázók, lovagoltatók, csúszdáztatók. Az első évek játékai, az érzelmi, zenei és művészeti nevelés alapkövei. A jókedvű alkalmon játszottunk cirógatókat, lovagoltatókat, sétáltató és hintáztató játékokat is. Mindig jó érzés olyan környezetben foglalkozást tartani, ahol szívesen énekelnek a szülők, mosolyogva érintik a gyermeküket. Ezen az alkalmon nemcsak az anyukák énekelték a „Cifra palotát”, hanem az apukák és néhány nagyszülő is.

Remélem sikerült egy-egy mondókát, játékot, ismerős dallamot magukkal vinni, és tovább játszzák a játékokat. Bíztatok mindenkit, hogy játszanak, énekeljenek a kicsiknek, mert szellemi és lelki táplálékot ad, amit mint a mesében a hamuba sült pogácsát, magával visz az ÉLETbe.

Szeretettel küldök egy játékot, hogy kerek legyen a világ:

Csiklandozó:

Csipi, csipi kánya,   (Tenyérben, vagy a kézfejen csipkedünk)

Varjúdombi vágta,  (vágunk a kezünkkel)

Kis árokban kis kakas, (két ujjal felszaladunk a könyökhajlatba)

Nagy árokban nagy kakas, csik, csik csik! (hónaljban megcsiklandozzuk)

 

Kerekítő foglalkozások Pápán a Zeneiskolában vannak minden pénteken.

 

Sz. Farkas Veronika

német nemzetiségi óvodapedagógus,

Kerekítő foglalkozásvezető

 

Alkategóriák

Joomla Templates by Joomla51.com