COPD - a kettős gyilkos

COPD - a kettős gyilkos

  Napjainkban a COPD a negyedik leggyakoribb halálok a fejlett ipari országokban és Közép-Kelet...

MIÉRT KIVÉTELESEK A GYEREKEK TÁPLÁLKOZÁSI SZÜKSÉGLETEI? (A Vita-squares-ről röviden)

MIÉRT KIVÉTELESEK A GYEREKEK TÁPLÁLKOZÁSI SZÜKSÉGLETEI? (A Vita-squares-ről röviden)

  A GYEREKEKNEK MINDEN NAP EGY ÚJABB KALANDOT JELENT A gyerekek örökmozgók; fára másznak,...

Hányással járó állapotok (csak erős gyomrúaknak)

Hányással járó állapotok (csak erős gyomrúaknak)

  A hányás védekezési folyamat, melynek során a szervezet megszabadul a tápcsatornába került,...

 • COPD - a kettős gyilkos

  COPD - a kettős gyilkos

  Published in 2014

 • MIÉRT KIVÉTELESEK A GYEREKEK TÁPLÁLKOZÁSI SZÜKSÉGLETEI? (A Vita-squares-ről röviden)

  MIÉRT KIVÉTELESEK A GYEREKEK TÁPLÁLKOZÁSI SZÜKSÉGLETEI? (A Vita-squares-ről röviden)

  Published in 2014

 • Hányással járó állapotok (csak erős gyomrúaknak)

  Hányással járó állapotok (csak erős gyomrúaknak)

  Published in 2014

 

  A mozgásszervi eredetű fájdalom az egyik leggyakoribb ok, amely miatt a betegek orvoshoz fordulnak. A fájdalomérzeten kívül a munkaképesség csökkenése, esetleges rokkantság miatt jelentős életminőségbeli csökkenést okoz. Az ebből következő anyagi és szociális kiadások pedig egyre nagyobb terhet jelentenek a társadalom számára. A keresőképtelenséget okozó betegségek között a mozgásszervi betegségek hazánkban a harmadik leggyakoribb helyet foglalják el.

Ősszel az év végéhez közeledve az évet végigdolgozva jelentősen megszaporodott a különböző ízületi fájdalommal (főleg gerinc, csípő és térdfájdalom) hozzám fordulók száma.

Ezen ízületek fájdalmát okozhatja helyi gyulladás (steril vagy bakteriális) vagy  rendszerbetegség (köszvény, reumatoid arthritis), de előfordulhat egyéb betegségek másodlagos megjelenéseként is.

50 éves kor fölött viszont az egyik leggyakoribb az úgynevezett arthrosis, ami érintheti a fent megnevezett ízületek bármelyikét.

Az arthrosis tulajdonképpen egy komplex folyamat, melyet az ízület folyamatossága, a genetikai terheltség, a helyi gyulladásos folyamatok, a mechanikai erőbehatások egyaránt befolyásolnak. A diagnózis legtöbbször az általános klinikai megítélésen alapul, figyelembe véve a beteg korát, kórtörténetét, a fizikális vizsgálat eredményét és a radiológiai képet.

 

Elsődleges és másodlagos formát különböztetünk meg. Másodlagos arthrosis esetén a kórelőzményben sérülés, fejlődési rendellenesség, köszvény, aszeptikus csontnecrosis, rheumatoid arthritis, diabetes mellitus, pajzsmirigy alulműködés, tartós szteroid szedés, alkoholizmus szerepel. A fentiek közé nem sorolhatókat  elsődlegesnek tekinthetjük.

A betegség általában ötven éves kor környékén kezdődik. A tüneteket a fájdalom vezeti. Jellegzetes, hogy pihenést követően az érintett ízület merev, nehezen mozog, a tünetek azonban mozgásra rövid idő alatt csökkennek („indítási fájdalom”). Amint az ízület bejáratódik, egy átmeneti könnyebb időszak következik, de ismételt fájdalom jelentkezik mozgás hatására, amely pihenésre szűnik. Az éjszakai fájdalom nem jellemző, kivéve ahol helyi gyulladás is van. Beszűkül az ízület mozgásának terjedelme, kisugárzik a fájdalom az ízület környezetébe. Rossz prognózis, ha valakinek éjszakai fájdalma van, vagy korán kell protézist beültetni.

A fájdalom miatt a beteg az adott testrészt kíméli, de ha ez tartós, akkor gyorsan az  izomtömeg csökkenése alakul ki, amely az ízületet instabillá teszi, ez viszont tovább fokozza a panaszokat, gyorsítja a rosszabbodást.

 

A kezelés célja a fájdalom és a gyulladás csökkentése, a mozgáskorlátozottság kialakulásának megakadályozása, az életminőség javítása.

A nem gyógyszeres kezelésnek első és legfontosabb lehetősége a testsúly csökkentése.

Az egyik legrégebben alkalmazott gyógymód a helyi hideg-meleg alkalmazása. Krónikus fájdalomban a meleg alkalmazása elektromos kezelés, iszappakolás vagy gyógyfürdő formájában kedvező hatású. Gyulladásos tünetek esetén a helyi hideg hatásnak van jelentős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása. A hideget érdemes többször rövidebb ideig a gyulladt ízületre helyezni.

Fizioterápiával, gyógytornával, manuálterápiával uralható még a fájdalom. Amennyiben szükséges, fontos a beteg segédeszközzel való ellátása.

 

A fájdalom csillapítása az egyik fő háziorvosi feladat, ezért valamilyen gyógyszerformában mindenkinél fel kell ajánlani. Ha 2-4 héten belül nincs kellő hatás, akkor megfontolandó a gyógyszerváltás.

 

A háziorvosi gyakorlatban jól alkalmazhatóak a porcépítő gyógyszerek. Endoprotézis beültetés teszi teljesen panaszmentessé a betegeket. A műtét szükségességét nem a radiológiai kép, hanem a beteg panaszai döntik el.

 

Összegzésképpen elmondható, hogy a mozgásszervi betegek életminőségének javítása, valamint a munkába állás elősegítése egy családorvosi praxis mindennapos betegellátásának harmadrészét magában foglalja, ezért egyik fő feladatom.

 

Dr. Léka Tibor

Joomla Templates by Joomla51.com