Állt a bál

Állt a bál

  Második alkalommal is! Tavaly elhangzott a „jövőre, veletek, ugyanitt”  és így is lett. Minden...

Búcsú Svastics Gábortól

Búcsú Svastics Gábortól

  Fekete lobogót lenget a bakonyjákói iskola homlokzatán a júniusi szellő. Életének 84. évében...

Őszköszöntő hétvége 2014. szeptember 27-28.

Őszköszöntő hétvége 2014. szeptember 27-28.

  Az „Itthon vagy! Magyarország szeretlek!” országos rendezvénysorozat keretében szeptember...

Majális

Majális

  Május 17., szombat.  Az idő kissé hűvös. Mit lehet csinálni ilyenkor? Menjünk majálisra! A...

Ha július vége, akkor Falunap…

Ha július vége, akkor Falunap…

  Idén is nagyon vártuk már a július utolsó hétvégéjén tartott Falunapot, mert nyugodtan...

Tájház és közösségitér

Tájház és közösségitér

  Amint már a Hírmondó korábbi számaiból értesülhettek a lakosok, az önkormányzat tulajdonában...

HARIBO macht Kinder froh… und Erwachsene ebenso!

HARIBO macht Kinder froh… und Erwachsene ebenso!

  Hangzik a csokornyakkendős mackó reklámszlogenje. És ez így is volt június 13-án, hiszen...

 • Állt a bál

  Állt a bál

  Published in 2014

 • Búcsú Svastics Gábortól

  Búcsú Svastics Gábortól

  Published in 2014

 • Őszköszöntő hétvége 2014. szeptember 27-28.

  Őszköszöntő hétvége 2014. szeptember 27-28.

  Published in 2014

 • Majális

  Majális

  Published in 2014

 • Ha július vége, akkor Falunap…

  Ha július vége, akkor Falunap…

  Published in 2014

 • Tájház és közösségitér

  Tájház és közösségitér

  Published in 2014

 • HARIBO macht Kinder froh… und Erwachsene ebenso!

  HARIBO macht Kinder froh… und Erwachsene ebenso!

  Published in 2014

 

Idén is nagyon vártuk már a július utolsó hétvégéjén tartott Falunapot, mert nyugodtan mondhatjuk, hogy nálunk ez az időpont már hagyománnyá vált.

Szombaton délelőtt a sportpályán megtartott nős-nőtlen mérkőzéssel, és 11-es rúgó versennyel indult el a nap, melyen kicsik és nagyok egyaránt részt vehettek. Ezután az iskolai sportpályára látogathattak el a verseny szerelmesei, ahol asztaliteniszben mérettethették meg magukat, természetesen értékes nyereményekért.

A polgármester Asszony köszöntőjével kezdetét vette a délutáni kultúrprogram. Először a városlődi általános iskola diákjai énekeltek. Tánccsoportunk a német táncokat félretéve, a hagyományoktól eltérően modern táncokkal szórakoztatta a közönséget. Utánuk a gannai Asszonykórus énekeit hallgathattuk, majd következett a freestyle focibemutató, ami a fiatalok figyelmét teljesen lefoglalta. A pápai Rebel-Lion Tánccsoport idén is – mint az elmúlt években – nagy sikert aratott fellépésével. Utánuk a Bakonyjákói Nefelejcs Vegyeskar lépett színpadra és a közönség velük együtt énekelte az ismert dalokat. Majd a városlődi Pergő Rozmaring tánccsoport bemutatóját láthattuk, akik német és magyar táncokat táncoltak. Az idei év sztárvendége Szűcs Judith előadóművész volt, aki minden korosztály számára ismert dalait énekelte el nekünk. Ezután következett Feri bácsiék gulyása, melyet nagy élvezettel fogyasztottunk el. A nap eközben nyugovóra tért és kezdődhetett a tánc. A talpalávalót a VIKING zenekar biztosította, és bátran mondhatom nagy sikerrel. Fél 11-kor azonban kihúnytak a fények és a tűzzsonglőrök vették át a főszerepet, nehéz, sokszor ijesztő mutatványaikkal levették a nézőket a lábukról. A tombola-sorsoláson rengeteg értékes nyeremény került kisorsolásra, majd hajnalig folytatódott a buli.

Úgy gondolom ezen a Falunapon kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, és remélem jövőre ugyanitt, ugyanekkor újra együtt ünnepelhetünk.

Köszönet a szervezőknek és a támogatóknak.

 

Juhász Andrea

 

 

Az „Itthon vagy! Magyarország szeretlek!” országos rendezvénysorozat keretében szeptember hónap utolsó igazán naposra sikeredett hétvégéjén került megrendezésre kis falunkban újra az Őszköszöntő hétvége. A programot újságok és tévécsatornák hirdették, a családok pedig kis figyelemfelhívó plakátot is kaptak a postaládájukba. Eljutott a híre mindenkihez.

 

Vártuk nagyon a rendezvényt, mondom ezt a gyerekek nevében szólva. Bár a programok nem kizárólag nekik íródtak, a legnagyobb élményhez ők jutottak, és ez így van rendjén. Mert a csendes délelőttöt követően kora délutántól már minden adott volt a szórakozáshoz. Csapatverseny, kézműves játszóház, táncház, Mihály napi köszöntés, majd eredményhirdetés és díjátadás, végül egy nagy tábortűz zárta az estét. Közben ízletes finomságokkal megrakott asztal, forralt bor és forró tea várt minden odalátogatót.

 

A faluház udvarát népes „vendégsereg” szállta meg. Kellemes volt a délután, jó volt együtt lenni. Míg a kicsik fel-le futkároztak az asztalok és színpad között, arcot festettek, lámpást készítettek színes kartonlapokból, Karcsi pónilóval kocsikáztak, addig a nagyobbak is tudtak egymással pár szót váltani, vagy csak csendesen szemlélődni, ki-mit csinál éppen. A program-dömping lekötötte a gyerekeket. Kifulladásig maradtunk mi is.

 

A másnapi szentmise és az azt követő ünnepi ebéd is méltó volt a hagyományokhoz.

 

Pár mondat erejéig hadd szóljak arról is, hogy többen voltunk jelen, mint az elmúlt évben. A falu apraja-nagyja is aktívabb volt a programokban. A díjak szebbek voltak, a vendéglátás pedig még bőségesebb volt, mint tavaly. Köszönet érte a szervezőknek és a résztvevőknek!!! Jó volna gyakrabban ilyen színes forgatagban járni. Reméljük, a közelgő Advent programjai is többeket csalnak majd oda, kint a korábbi években, hiszen a programok értünk vannak, nekünk szólnak, egy jó közösségben pedig egész más átélni az Ünnepeket is!

 

   Bálint-Faluhelyi Ágnes

 

 

Amint már a Hírmondó korábbi számaiból értesülhettek a lakosok, az önkormányzat tulajdonában lévő tájház céljára megvásárolt épület első részének külső-belső felújítása pályázati forrás segítségével elkezdődött. A munkálatok első szakaszában (2013 második felében) legfőképpen belső munkálatok folytak (Pl. vakolat leverése, szárítóvakolat, szivárgó építés, betonozás, falazás stb). Benyújtottuk az első kifizetési kérelmet 4.415.375,-Ft-ra vonatkozóan, melynek elbírálása után a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) 2014. februárban megérkezett az elszámolt összeg. 2014. évben folytatódtak a munkálatok, immár a külső felújítási feladatok is (külső vakolások, tűzfalas homlokzat kialakítása, tető felújítása stb). Május végén a második kifizetési kérelem is beadásra került (5.045.691,-Ft- visszaigénylésére), melynek MVH általi feldolgozása még folyamatban van.

A kivitelezés eközben folytatódik és a tervek szerint szeptemberben befejeződik, majd a pályázati támogatás utolsó részösszege is elszámolásra kerülhet. Így a közeljövőben megkezdődhet a helyiségek berendezése, helytörténeti és közösségi térként való hasznosítása.

Továbbra is várjuk a lakosok szíves segítségét, kiállításra szánt eszközöket, használati tárgyakat.

Hiszem, hogy a felújított épületrészben méltó helyen és környezetben tudjuk a jövőben bemutatni a féltve őrzött kincseket, a közösségi helyiségben pedig gyakran megfordulnak a település civil szervezetei, közösségei.

 

Takácsné Tompos Rita

 

 

Május 17., szombat.  Az idő kissé hűvös. Mit lehet csinálni ilyenkor? Menjünk majálisra! A pingpong tudásom kimerül abban, hogy minden 3. szerva sikerül, de a visszaütés aránya már erősen romlik, úgyhogy a délelőtti versenyt inkább kihagyom. Mi van még? Gerinctorna! De jó lenne! Hiányzik a torna, de édes terhem miatt most sajnos ezt is mellőzni kényszerülök. Pedig bennfentes információk alapján nagyon jó volt. Következő program egy zenés bábjáték, a Békakirály. Erre elmegyünk! Néha kicsit félve, de azért tátott szájjal nézi végig kislányom a Pegazus Színház darabját a többi aprósággal együtt. Aztán életében először kezébe kerül egy ecset. Nézi a többieket, mit is kell ezzel kezdeni? Próbálgatja, mártogatja a színekbe, aztán a gipszfigurára. Igyekszem irányítani a mozdulatokat. A szomszéd székeken ülőknek nem kell segítség, gyönyörűen megfestett gipszfigurák kerülnek elő kezeik alól. Arcfestés és fonalsodrás, ehhez még kicsi, talán majd jövőre. Most már jól esne valami kis harapnivaló! Nem kell elővennem a táskámban lapuló kiflit, a Feri bácsi-féle palacsinta és lángos sokkal csábítóbb. Nincs sok idő a majszolásra, kezdődik a rendőrkutya bemutató! Ez biztos nagyon érdekes lesz! A kutyus nagyon helyes, ugrándozik, labdázik, de a látszat csal. Itt a vezényszó, „bekapcsol a gomb”, és a helyes négylábúból harci eszköz válik. A végén a bátrabbak kipróbálhatják, milyen is az elkövető szerepében – kezükön a karvédővel ...és a kutyával... Nincs megállás, kezdődik a kerekítő! Nagyon jó lenne ott lenni a virágkötészetnél is, látok már néhány remekművet, de hát a gyerek az első. Sietünk is át a Polgármesteri Hivatalba.  Az első néhány percben kicsit megszeppenve, aztán egyre jobban felszabadulva ugrál, tapsol, énekel, nevetgél Virág a többi gyerkőccel együtt. A végén még extra buborékfújást kér, és kap is termesztésen. Nekünk ennyi fért bele a napba, az Adászteveli Zenestúdió műsorát már nem tudjuk megnézni.

Jó kis nap volt, köszönjük!

        

Gerdenics-Varró Anikó

 

Ezúton szerenék köszönetet mondani mindenkinek, aki a rendezvény megvalósításában segédkezett. Külön köszönettel tartozunk Dávodi Katalin és Boldizsár Gáborné pedagógusoknak, Ható Tibornak, Nyőgér Istvánnak, Gödri Ferencnének a csapatverseny lebonyolításáért, Kis Katalinnak, Porcelánné Terinek a kézműveskedésért, dr. Léka Tibor háziorvosnak az egészségügyi szűrésért, a Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak az anyagi támogatásért, a Pápai Rendőrkapitányságnak, ezen belül Magyar Gábor körzeti megbízottnak a rendőrségi kutyás bemutató megszervezésért és lebonyolításáért, a Jókai Mór Városi Könyvtárnak a bábelőadás és virágkötészet programok ingyenes biztosításáért.

Takácsné Tompos Rita

 

 

Hangzik a csokornyakkendős mackó reklámszlogenje. És ez így is volt június 13-án, hiszen gyerekek és felnőttek egyaránt örültek a kis délutáni kiruccanásnak Nemesvámosra! A Bálint házaspár jóvoltából ugyanis nem máshova látogathattak el az ovisok, mint a Haribo gumimaci gyárba!

A belépési szabályok az üzem területére nagyon szigorúak, nem is engedélyezik csoportok látogatását, ezért külön hála a szervezőknek, hogy kijárták nekünk az utat! A tisztasági előírások ránk ugyanúgy vonatkoztak, mint a gyárban dolgozókra. Kisebb fajta harc, majd kuncogás kísérte a védőruha felvételét, a gyerekek ugyanis csendes sztrájkba kezdtek, hol a fehér gézköpeny, hol a hajháló felvétele miatt. Próbáltuk meggyőzni őket, hogy mindenki pont ugyanolyan viccesen néz ki, majd utolsó fegyverként bevetettük, ha nincs köpeny, nincs gumimaci sem. Ez az érvünk elég hatásosnak bizonyult, mert szép sorban mindenki elvonult a cipőmosó készülék és a fertőtlenítő kézmosó felé.  A csarnokba lépve már finom, gyümölcsös illat terjengett a levegőben. A gyártási folyamatot Schvarcinger Zsolt mutatta be, ügyelve arra, hogy a gyerekek nyelvén is érthető legyen, mit is látunk valójában. Egy kicsit mindenbe belekukucskáltunk, hisz az elején nem nagyon tudtuk elképzelni, hogy a szürkésfehér masszából, hogy lesz végül piros, sárga és zöld gumicukor.

A szigorú előírások a kóstolásra éppúgy vonatkoztak, sehol nem szabadott a készülő cukorkákat megérinteni, ami érthető, hisz innen kerülnek a zacskókba, majd a boltok polcaira. A gyerekek ugyan bíztak benne, hogy majd fulladásig járunk a gumicukorban, ami lényegében így is volt, hiszen teli ládák és mini kaptárok ezreiben várakozó gumicukrok között sétálgattunk. A nagy zajból kissé kiszakadva, bekísértek bennünket a laborba, ahol az illat-, íz- és színtesztelés folyik. Minden egyes adag, ami rákerül a gyártószalagra, illetve lekerül onnan, ebben a helyiségben tesztelődik. Tényleges kóstolót itt kaptunk a finom illatok után. Axel Pietruschinski, a gyár termelési ügyvezetője elővett egy „titkos” dobozt, melyből  a gyerekek megízlelhették azt a gumicukrot, ami még nincs a magyar boltokban, de Nemesvámoson már nagyban folyik a gyártása. Hogy mi ez a forma és íz, nos, ezt sajnos mi sem árulhatjuk el, de a gyerekek véleménye alapján (innen is üzenjük az ügyvezetőnek) a termék bizony piacképes! „Pont olyan az íze, mint az eredetinek, ezt hogy csinálták?” – kérdésekkel hagytuk el a tesztlabor helyszínét. A kicsik tátott szájjal figyelték, amikor az utolsó helyiségben a gépsor mérte, adagolta, zacskózta a sok-sok gumicukrot, majd hatalmas robotkarok dobozba tették a hibátlan termékeket és kiválogatták a szalagról azokat, melyek egy picit is eltérnek a szabványtól. Sokakat olyannyira lenyűgözött a technika, hogy az üveg előtt állva szurkoltak vajon hibázik-e a gép vagy sem. Persze, hogy nem hibázott, de hagytuk őket, hadd kiabáljanak a karoknak, hogy figyelj, ott jön egy gyűrött zacskó, majd tapsikoltak, mikor a gép „észrevette” és kihajította a selejtablakon. Élvezték, csillogott a szemük, alig bírtak betelni a látvánnyal, ez minden helyiségben érezhető volt!

És hogy az élmény örök maradjon, a közös fotózkodás sem maradhatott el a nagy sárga Haribo medvével az előtérben.

 

Léber-Gottschall Kata

 

Alkategóriák

Joomla Templates by Joomla51.com