Állt a bál

Állt a bál

  Második alkalommal is! Tavaly elhangzott a „jövőre, veletek, ugyanitt”  és így is lett. Minden...

Búcsú Svastics Gábortól

Búcsú Svastics Gábortól

  Fekete lobogót lenget a bakonyjákói iskola homlokzatán a júniusi szellő. Életének 84. évében...

HARIBO macht Kinder froh… und Erwachsene ebenso!

HARIBO macht Kinder froh… und Erwachsene ebenso!

  Hangzik a csokornyakkendős mackó reklámszlogenje. És ez így is volt június 13-án, hiszen...

Ha július vége, akkor Falunap…

Ha július vége, akkor Falunap…

  Idén is nagyon vártuk már a július utolsó hétvégéjén tartott Falunapot, mert nyugodtan...

Őszköszöntő hétvége 2014. szeptember 27-28.

Őszköszöntő hétvége 2014. szeptember 27-28.

  Az „Itthon vagy! Magyarország szeretlek!” országos rendezvénysorozat keretében szeptember...

Majális

Majális

  Május 17., szombat.  Az idő kissé hűvös. Mit lehet csinálni ilyenkor? Menjünk majálisra! A...

Tájház és közösségitér

Tájház és közösségitér

  Amint már a Hírmondó korábbi számaiból értesülhettek a lakosok, az önkormányzat tulajdonában...

 • Állt a bál

  Állt a bál

  Published in 2014

 • Búcsú Svastics Gábortól

  Búcsú Svastics Gábortól

  Published in 2014

 • HARIBO macht Kinder froh… und Erwachsene ebenso!

  HARIBO macht Kinder froh… und Erwachsene ebenso!

  Published in 2014

 • Ha július vége, akkor Falunap…

  Ha július vége, akkor Falunap…

  Published in 2014

 • Őszköszöntő hétvége 2014. szeptember 27-28.

  Őszköszöntő hétvége 2014. szeptember 27-28.

  Published in 2014

 • Majális

  Majális

  Published in 2014

 • Tájház és közösségitér

  Tájház és közösségitér

  Published in 2014

 

Hangzik a csokornyakkendős mackó reklámszlogenje. És ez így is volt június 13-án, hiszen gyerekek és felnőttek egyaránt örültek a kis délutáni kiruccanásnak Nemesvámosra! A Bálint házaspár jóvoltából ugyanis nem máshova látogathattak el az ovisok, mint a Haribo gumimaci gyárba!

A belépési szabályok az üzem területére nagyon szigorúak, nem is engedélyezik csoportok látogatását, ezért külön hála a szervezőknek, hogy kijárták nekünk az utat! A tisztasági előírások ránk ugyanúgy vonatkoztak, mint a gyárban dolgozókra. Kisebb fajta harc, majd kuncogás kísérte a védőruha felvételét, a gyerekek ugyanis csendes sztrájkba kezdtek, hol a fehér gézköpeny, hol a hajháló felvétele miatt. Próbáltuk meggyőzni őket, hogy mindenki pont ugyanolyan viccesen néz ki, majd utolsó fegyverként bevetettük, ha nincs köpeny, nincs gumimaci sem. Ez az érvünk elég hatásosnak bizonyult, mert szép sorban mindenki elvonult a cipőmosó készülék és a fertőtlenítő kézmosó felé.  A csarnokba lépve már finom, gyümölcsös illat terjengett a levegőben. A gyártási folyamatot Schvarcinger Zsolt mutatta be, ügyelve arra, hogy a gyerekek nyelvén is érthető legyen, mit is látunk valójában. Egy kicsit mindenbe belekukucskáltunk, hisz az elején nem nagyon tudtuk elképzelni, hogy a szürkésfehér masszából, hogy lesz végül piros, sárga és zöld gumicukor.

A szigorú előírások a kóstolásra éppúgy vonatkoztak, sehol nem szabadott a készülő cukorkákat megérinteni, ami érthető, hisz innen kerülnek a zacskókba, majd a boltok polcaira. A gyerekek ugyan bíztak benne, hogy majd fulladásig járunk a gumicukorban, ami lényegében így is volt, hiszen teli ládák és mini kaptárok ezreiben várakozó gumicukrok között sétálgattunk. A nagy zajból kissé kiszakadva, bekísértek bennünket a laborba, ahol az illat-, íz- és színtesztelés folyik. Minden egyes adag, ami rákerül a gyártószalagra, illetve lekerül onnan, ebben a helyiségben tesztelődik. Tényleges kóstolót itt kaptunk a finom illatok után. Axel Pietruschinski, a gyár termelési ügyvezetője elővett egy „titkos” dobozt, melyből  a gyerekek megízlelhették azt a gumicukrot, ami még nincs a magyar boltokban, de Nemesvámoson már nagyban folyik a gyártása. Hogy mi ez a forma és íz, nos, ezt sajnos mi sem árulhatjuk el, de a gyerekek véleménye alapján (innen is üzenjük az ügyvezetőnek) a termék bizony piacképes! „Pont olyan az íze, mint az eredetinek, ezt hogy csinálták?” – kérdésekkel hagytuk el a tesztlabor helyszínét. A kicsik tátott szájjal figyelték, amikor az utolsó helyiségben a gépsor mérte, adagolta, zacskózta a sok-sok gumicukrot, majd hatalmas robotkarok dobozba tették a hibátlan termékeket és kiválogatták a szalagról azokat, melyek egy picit is eltérnek a szabványtól. Sokakat olyannyira lenyűgözött a technika, hogy az üveg előtt állva szurkoltak vajon hibázik-e a gép vagy sem. Persze, hogy nem hibázott, de hagytuk őket, hadd kiabáljanak a karoknak, hogy figyelj, ott jön egy gyűrött zacskó, majd tapsikoltak, mikor a gép „észrevette” és kihajította a selejtablakon. Élvezték, csillogott a szemük, alig bírtak betelni a látvánnyal, ez minden helyiségben érezhető volt!

És hogy az élmény örök maradjon, a közös fotózkodás sem maradhatott el a nagy sárga Haribo medvével az előtérben.

 

Léber-Gottschall Kata

 

Joomla Templates by Joomla51.com