Megfogtuk a farkát

Megfogtuk a farkát

  Bizonyára már mindenki rég elfelejtette, de idén is volt tél…és ha tél volt, volt...

Dínóinvázió Németbányán!

Dínóinvázió Németbányán!

  Ismét festett és rajzolt őslények borítják a faluház nagytermének falait, melyek a...

Sikeres lovas Bakonyjákóról

Sikeres lovas Bakonyjákóról

 Többször szembesülünk azzal a ténnyel, hogy valamilyen témában sikereket elérő fiatal indul el...

 • Megfogtuk a farkát

  Megfogtuk a farkát

  Published in 2014

 • Dínóinvázió Németbányán!

  Dínóinvázió Németbányán!

  Published in 2014

 • Sikeres lovas Bakonyjákóról

  Sikeres lovas Bakonyjákóról

  Published in 2014

 Többször szembesülünk azzal a ténnyel, hogy valamilyen témában sikereket elérő fiatal indul el Bakonyjákóról úgy, hogy a faluközösség nagy része nem értesül az elért eredményekről!

Bálint Tamással beszélgettem hivatásáról!

TTR: Hogyan indultál el ezen a szép, de sok munkát igénylő pályán?

BT: 12 éves koromban kezdtem ismerkedni a lovakkal Bakonyjákón. Iskola után, hétvégéken jártam lovagolni és ekkor kezdett komolyabban érdekelni a lovaglás, illetve a lovakkal való foglalkozás.

Úgy határoztam, hogy ilyen irányba megyek továbbtanulni, így Bábolnára, lótenyésztő szakra jelentkeztem. Ott mind elméletben, mind a gyakorlatban tovább tudtam fejlődni. Sokat versenyeztünk díjugratásban Bábolna, illetve az iskola színeiben Magyarországon, de külföldön is, főként a határos országokban. A 4 éves képzés után belovagló szakon folytattam a tanulmányokat, military szakágban versenyeztem körülbelül egy évig. De már többet akartam, új dolgokat kipróbálni. Ekkor jelentkeztem az Epona spanyol lovas iskolába, ami Száron található és spanyol lovakon történik az oktatás. Talán mondhatom, hogy ebben az időszakban tanultam a legtöbbet, hiszen itt nagydíj szintig képzett lovakon lovagolva minden adott volt a fejlődésre. Spanyol edző is járt időközönként edzéseket tartani, ami szintén nagyon hasznos volt. Vizsga után Száron kerültem alkalmazásba, mint belovagló lovas oktató.

TTR: Hogyan derült ki, hogy te a versenyzésre születtél?

BT: Rengeteg bemutatót tartottunk szerte az országban, felléptünk például az OTP lovas világkupán, Budapesten a budai vár oroszlános udvarában. Minden nyáron előadásokat tartottunk, emellett a fiatal lovak képzését is én csináltam és a diákok oktatásában is részt vettem. Jelenleg most már harmadik éve Veresegyházon élek és egy itteni istállónak a lovait lovagolom. Többségük fiatal, kiváló származású díjló, velük versenyzek nemzeti versenyeken. 2013-ban a fiatal lovak országos bajnokságán 5 éves fiatal díjló kategóriában első helyezést értünk el, de emellett az istálló tevékenységéhez tartozik az is, hogy az ausztrál fogathajtó, Exell Boyd világbajnok - számos világkupa forduló győztese, ötször nyert a világ egyik legnagyobb versenyén Aachenben - fogatához az utánpótlás lovait itt képzem. Persze csak nyereg alatt, a fogatmunkát ő csinálja az angliai istállójában. Idén is készülünk az országos bajnokságra, illetve az U25 bajnokságra több kategóriában is.

TTR: Örülök, hogy te azt a tevékenységet tekintheted munkának, amivel egyébként hobbiként a szabadidődben foglalkoznál! Remélem, valamikor a szülőfaludban is bemutathatod a tudásod!

További szép sikereket és elégedett hétköznapokat kívánok!

Takácsné Tompos Rita

 

Joomla Templates by Joomla51.com