Körben állunk… Ökokörben

Körben állunk… Ökokörben

  Manapság oly sokszor halljuk, hogy sok a hulladék, globális felmelegedés, öko, bio…,  hogy már...

Égetés helyett komposztálás: valódi rezsicsökkentés felé...

Égetés helyett komposztálás: valódi rezsicsökkentés felé...

  Sokszor csak akkor változtatunk egy káros szokásunkon, ha a pénztárcánk szólít... Az...

  • Körben állunk… Ökokörben

    Körben állunk… Ökokörben

    Published in 2014

  • Égetés helyett komposztálás: valódi rezsicsökkentés felé...

    Égetés helyett komposztálás: valódi rezsicsökkentés felé...

    Published in 2014

 

Manapság oly sokszor halljuk, hogy sok a hulladék, globális felmelegedés, öko, bio…,  hogy már nem is figyelünk oda igazán. Vajon tudnak még újat mondani ezekben a témákban? Nos, szerintem igen! Találkoztam nemrég egy új kezdeményezéssel, mely arról szól, hogy hogyan lehet a háztartásunkban fellelhető több száz vegyszertől megszabadulni, illetve radikálisan csökkenteni. Igen, jól olvasták, TÖBB SZÁZ vegyszert tart mindenki otthon! Ha nem hiszi, megmutatom! Vagy hogy lehet az energiával jobban gazdálkodni? Igen, mindenki legyint csak, ez már igazán elcsépelt, és mi értelme van? Talán ha a családi kasszát óvjuk vele, akkor jobban odafigyelünk ezekre a dolgokra? Mert ebben az új dologban pontosan erről van szó!

Ez egy pénztárcakímélő program, Ökokörnek hívják.

A kezdeményezés mottója: háztartásboldogítás a közösség segítségével. Háztartásboldogítás? Nem éppen szokványos szókapcsolat, igaz? Mégis nagyon találó! Mert ha mi boldogabbak vagyunk, a háztartásunk is az!

Nemrég a nyugdíjas klubban hangzottak el jobbnál-jobb ötletek. Érdemes beszélgetnünk egymással!

Bakonyjákón is lehetnénk boldogabbak a háztartásunkkal együtt! A lehetőség adott: a könyvtári nyitva tartás ideje alatt a gyermekeket várjuk a hulladékcsökkentési projektre (konzervdoboz és/vagy pet palack, kevés spárga vagy kötöző madzag és némi újságpapír szükséges hozzá – ennyit kell csak hozni a háztartásból), melyben új ruhát kapnak a konzervek, és újfajta funkciót adunk a hulladék papírnak. Akár ajándékba is készülhetnek! Az alkotások képe a könyvtárat fogja díszíteni, kiállítást rendezünk a belőlük!

A felnőttekkel ötletelünk és tapasztalatot cserélünk a háztartásban fellelhető olyan kevésbé szükséges dolgokról, melyek másnál már kicserélődtek, megszűntek.

Akinek kedve van, csatlakozhat a csoporthoz, és a program végén mérhetően „boldogabb” lesz a pénztárcája!

A gyermekprogram már elkezdődött, ezt a könyvtáros felügyeli, az ötletbörzét egy tapasztalt vezető koordinálja, melyre mindenkit szeretettel várunk november 18-án 17 órai kezdettel.

 

Felnőttek és gyerekek dolgozzunk együtt!

 

Kis Katalin

 

 

Sokszor csak akkor változtatunk egy káros szokásunkon, ha a pénztárcánk szólít...

Az egészségügyi szempontokról (inkább veszélyekről – pl. felszabaduló káros anyagok) korábbi lapszámokban olvashattunk, ahogy arról is, hogy mit rakhatunk a komposztba, mit nem...

     Az elmúlt ősz kellemetlen tapasztalatai alapján talán hiányzik még két megvilágítás. Ha eltérő motivációink dominánsak, íme egy kis válogatás hazánk Alaptörvényéből. Alkotmányos jogunk többek között a „testi és lelki egészség” is. (vö. XX./2.) Másrészt: „Aki a környezetben kárt okoz, köteles azt - törvényben meghatározottak szerint - helyreállítani vagy a helyreállítás költségét viselni.” (XXI./2.) Mielőtt a szankciók részletezésére kerülne sor, könnyen beláthatjuk, hogy érdemes inkább megelőznünk a bajokat és fölösleges többletköltségeket (büntetés).

     Azt az érvet is részletezhetjük egy kicsit, amely a pozitív oldalon is köti a témát a zsebünkhöz is. Egyszerű gazdaságossági megfontolással, ha egy átlagos

 magyar évente kb. 300 kg hulladékot termel, s ennek a háztartási hulladéknak kb. 30%-a komposztálható szerves anyag*, akkor a szeméthegyek növelése mellett ugye az sem mindegy, hogy mennyi a szemétszállítási díjunk...
Másrészt pedig panaszkodunk, hogy kevés már a tápanyag a talajban, egyre terjednek a hiánybetegségek... 
     Ha mindezek helyett értékes anyagokat forgathatunk vissza a talajba, többszörösen is jól járunk. Aki vett már állati trágyát, tudja, milyen drága. Sokkal kevesebb elég belőle, ha van komposztunk is, melynek előállítására bárki képes.

     Ez pedig már nem csak manipulálás a számokkal, amelynek hátulütője pl. más szolgáltatások (pl. kéményseprés) kimaradása vagy sérülése, munkahelyek leépítése stb., hanem egyszerűen mi is jól járunk és a természet is.

     További részletek a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata jóvoltából az alábbi linken.
*: Forrás: www.kothalo.hu/kiadvanyok/kompfuz.pdf

     Akinek nincs internet-hozzáférése, de érdekli, keressen meg a falunapon, s szívesen segítek.

Felelős szemléletben bízva :)

Nyőgér István

 

Joomla Templates by Joomla51.com